Genel Bilgiler

Hayvanları İzlerinden Tanıma

Doğada yürüyüş yaparken hayvan izlerini görebilmek ve bunu yorumlayabilmek için, öncelikle hayvan izleri hakkında bazı temel noktaları bilmek gerekiyor. Hayvan izleri; yiyecek kalıntıları, dışkılar, ayak izleri, leşler ve hayvan sesleri olarak sınıflandırılabilir. Bu ipuçları bize o bölgede yaşayan hayvanlar hakkında ihtiyacımız olan bilgileri sağlar. Yeter ki okumayı bilelim. Bu izler aranırken sabırlı olunmalı, hayvanların alışkanlıkları hesaba katılmalıdır. Örneğin, patikanın sonlandığı bir su kenarında her zaman iz bulmak mümkündür. Bu noktada tek ihtiyacımız olan şey dikkat ve bilgidir.

Bir iz oluşurken, topuk yere doğru kayar, değer ve kalkar. Ayak yere hiçbir zaman dik olarak girmez , her zaman yerle bir açı oluşturarak yere değer ve geri kalkar.

Zemin ne kadar yumuşaksa, gerçek izdeki bozulma o kadar artar. Bu tür durumlarda genelde gerçek iz ayırt edilemez. Görülen iz yüzeyseldir ve gerçek ölçüleri vermez. İz bulmada sadece gerçek izler kullanılabilir. Çünkü eğer iz yüzeysel ise, bir çöl tilkisi ile köpek izi arasındaki fark anlaşılamaz (Köpeklerde iç parmaklar dış parmaklardan daha büyüktür; çöl tilkisinde ise dış parmaklar büyüktür).

İzciliğin evrensel temellerinden biri olan hayvan izlerini tanıma, kamp ve doğa yürüyüşüne çıkan veya bir hayat idame gerekliliği durumunda da bize yardımcı olur.

Yürüme ve Koşma Şekilleri

Yavaştan hızlıya: Azametle Yürüme > Yavaş Yürüyüş > Yürüyüş > Tırıs Koşu (Hızlı Yürüme) > Sıçrayarak Gitme > Uzun adım koşma > Dörtnala Koşma

hayvan-izleri-diyagonal

Diyagonal Yürüyenler

Bu tarzda yürüyen hayvanlar vücutlarının zıt  bölgeleri (çapraz ayaklar) aynı anda hareket eder. Sağ-ön ayak ile sol-arka ayaklarını aynı anda atarlar.

Geyik, Köpek, Kedi vb. Kedi ve tilki toprağa tam olarak aynı noktadan basarlar.

hayvan-izleri-sicrayarak

Sıçrayarak Hareket Edenler

İlk olarak ön ayaklar birlikte havalanır, ardından arka ayaklar kalkar ve ön ayakların yanına gelir. Bu hayvanlar zamanlarının %99’unda, yavaş veya hızlı, hep bu şekilde hareket ederler.

hayvan-izleri-dortnala

Dörtnala Gidenler

İlk olarak ön ayaklar kalkar, daha sonra arka ayaklar ön ayakların dışına gelir ve bu sırada ön ayaklar tekrar kalkar. Bu hayvanlar zamanlarının %99’unda, yavaş veya hızlı, hep bu şekilde hareket ederler. Yürüme ya da koşma biçimleri hızlandıkça değişmez, sadece izler arasındaki uzaklıklar değişir.

Yürüyücüler

Bu yürüyüş tarzında hayvan vücutlarının aynı bölgeleri aynı anda hareket eder (Sağ-ön ayak ile sol-arka ayaklarını aynı anda atarlar). Bu hayvanlar genelde geniş ve tombul vücutlu olurlar. Bu hayvanlar zamanlarının %95’inde hep bu şekilde hareket ederler. Hızlandıkları zaman yürüme-koşma şekillerini değiştirirler.

Porsuk, Kokarcagiller, Kirpiler, Sıçangiller, Rakunlar, Ayılar

Ayak İzleri

Ayak izleri hayvanları takip etmede en fazla ipucu veren bilgilerin başında gelir. Doğada gördüğümüz bir ayak izini yorumlayarak hayvanın türünü, dişi mi erkek mi olduğunu, oradan nasıl bir hızla geçtiğini anlayabiliriz. Aşağıdaki resimlerde bir takım hayvanların ayak izlerini ve yaklaşık boyutlarını görebilirsiniz.

hayvan-ayak-izleri

Bugün 1, toplam 6.973 defa okundu.
avatar

Kamp Keyfi

Kamp Keyfi’nde öncelikli amacımız kampçılık ve doğada yaşam konularında bilgi, beceri edinme ve önerilerimizle okurlarımıza aradıkları ve ihtiyaç duydukları her şeyi tek bir noktada vermektir.

Okurlarımızın da Kamp ve gezilerinde bizim kadar keyif almaları için bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmak, önerilerde bulunmak ve sorularınızı yanıtlayan açıklayıcı yazılar hazırlamaksa bir diğer amacımız.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın