Genel Bilgiler Hayat İdame

Doğa ve Kamp İçin En Uygun Bıçak Türü

Doğada, insanın en çok ihtiyaç duyduğu şey bıçaktır. İlk insanlardan bizlere kadar medeniyeti yükselten en önemli unsurdur bıçaklar.

Doğaya bıçağınız olmadan çıkarsanız büyük bir hata yapmış olursunuz. Peki doğada kullanıma uygun bıçağı nasıl seçeceğiz? Elbette bir kelebek bıçağı veya sustalı bıçak sizin işinize pek yaramaz. Bu, bıçağın yapısıyla ilgilidir. Çok kaliteli bir malzemeden yapılsa bile çakılar doğada sizi bir yere kadar taşır. İşler zorlaşınca sizi yarı yolda bırakması normaldir.

Saplarına göre bıçak türleri
Saplarına göre bıçak türleri

Bıçak Türleri

Bıçaklar temel olarak üçe ayrılır sapsızlar, ince saplılar ve tam saplılar. Yukarıdaki resme bakara anlatmam gerekirse en üstteki bıçağı bir çakıya benzetebilirsiniz. Doğada sizin işinize çok yaramaz, kuş, tavşan gibi ufak hayvan avlarında belki işinize yarar.

Ortadaki bıçak ise nispeten ilk bıçaktan iyidir. Kabzanın sonuna kadar uzanan parçası pek iyi olmasa da size küçük yakacakları kırma, büyük avları kesebilmek için yardımcı olur. Doğada tercih edilebilir. Fakat pek fazla beklentiniz olmasın. Bazı durumlarda işinize yaramayabilir.

En alttaki bıçak tam anlamıyla sizi her türlü koşulda hayatta tutacak, hiç bir işte sizi üzmeyecek bir Bushcraft bıçağı. Hele birde güzel bir çelikten yapıldıysa doğadaki insanın hakimiyeti yeniden anlaşılır. Bu bıçak baştan sona tek parça halindedir. Kabzanın arasından geçerek hem sizin bıçağı tam anlamıyla hissetmenizi sağlar, hem de büyük tahta parçalarını keserken daha az güç harcayarak daha fazla iş başarmanıza yardımcı olur.

Bushcraft Bıçağı
Bushcraft Bıçağı

Tabi ki iş bunla bitmiyor. Son resimdeki gibi Full Tang bir bıçak bulduk. Ama sorunlar bu bıçakla da devam edebilir. Eğer kötü bir çelik veya kötü bir kabza kullanıldıysa bu bıçak sizin işinize yaramaz. Türkiye’de bir çok usta oldukça güzel Bushcraft bıçakları yapıyor. Hemen hemen hepsi oldukça yüksek kaliteli ve güzel bıçaklar. Bunun dışında Türkiye’de en iyi bıçak firmalarından biri Bora. Yaptığı kaliteli bıçaklar ile asla yarı yolda kalmayacağınızı garanti ediyorum. Hatta Bora’nın bazı çakıları bile bir çok Full Tang bıçaktan daha kaliteli oluyor.

Benim bıçağa gelelim. Oldukça güzel 440 Stainless Steel’den üretilmiş Böker-Magnum marka bir Bushcraft bıçağı. Türkiye’de olmadığını zannediyorum. Oldukça güzel bir kabzası var, sanıyorum ahşap veya boynuzdan yapılmış. Yazıda pek fazla değinmedim fakat bir kılıfta bıçak için önemli, benim tercihim her zaman deri kılıftan yana olmuştur.

Bugün 3, toplam 27.126 defa okundu.
avatar

Eymen Kuthan SAĞLIK

1998 yılında Kırklareli'nde doğdum. Mimar Sinan Meslek Lisesinde Web Tasarım bölümünde okuyorum. Kamp hayatım, amcamın küçük yaşta bana doğayı sevdirmesi ve doğada hayatta kalma hakkında bilgiler vermesiyle başladı. Son 3 yıldır ise arkadaşlarımla zaman oldukça kamp yapıyoruz.

3 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

  • Ben de 60’ıma bastım. İzcilikle başladığım doğa sevgisi daha sonra dağcılıkla devam etti. İzciyken kamplarda ateş yakmak ne kadar doğalsa dağcılıkta da kamp ocağı kullanmak o kadar doğal. Ben bunu dağcılığa başladığım ilk kampımda öğrendim. Kırk yıldır da uyguluyorum.

    Bence de ormanlar kampçılar tarafınan yok edilmiyor. Ama fatura onlara çıkarılıyor. Bir kurban seçilip birkaç yıl hüküm giydiriliyor. Ormanlar kurtuluyor(!).

    Ben zaten kampçılıkta da dağcılıkta da kırk yıldır kamp ocağı kullanırım. Benim gibi düşünmeyen kampçılar da kimsenin ağzına sakız vermeyip ateş yakmaktan vaz geçsinler derim.

    Bu arada av fişeklerinden kıvılcım saçılmaz. Tamamı yanmış gazlar çıkar. Avcıların ormanda avlanmaları da yasak değil zaten.

    Saygılar