Genel Bilgiler Kamp Yemekleri

Balkonunuzda 45 Kilo Patates Yetiştirin

Şaka değil, balkonunuzda veya bahçenizde, sadece 2.5 ayda, 45 Kg veya üzerinde patates yetiştirebilirsiniz. Gelin size 4 adımda nasıl patates yetiştirebileceğinizi anlatalım. Hem de güvenli bir minyatür tarım tecrübeniz olsun. Yetiştirdiğiniz patateslerinizi kampa yanınızda götürmeyi unutmayın. İnsanın kendi yetiştirdiği bir şeyi yemesi ayrı bir keyif sebebi 😉

Büyük saksılarda yapılan ve “balkon bahçıvanlığı” da denen bu ve benzeri yöntemlerle, kısıtlı alanlarda yapılan bu tür mini tarım yöntemleri kontrollü bir çevrede gerçekleştirildiğinden pek çok yan faydalar da sağlıyor.

Balkon bahçıvanlığıyla ürün almanın avantajlarından biri yabani otlardan korunma, küflenme, böceklenme, mantarlanma gibi sorunlarla uğraştırmaz. Zahmetsizdir. Bir diğer avantajı ise tarladaki gibi ürününüzü topraktan çıkarırken ona kürek veya tırmıkla zarar verme riskinizin olmaması. Sadece saksıyı tepetaklak edin ve patatesleriniz hazır!

buyuk-boy-saksilar

1. Kabınızın / saksınızın seçimi ve hazırlanması

Olabildiğince geniş ve derin (40-50 cm’den derin) saksıları veya eski ahşap varilleri tercih etmeniz en iyisi olacaktır. Saksınızın/kabınızın önceden ne için kullanılmış olursa olsun temiz olması önemli. Toprak veya herhangi başka bir kalıntı olmamalı.

Saksınızın altında drenaj deliklerinin olması önemlidir. Bu delikler suyun topraktan süzülerek geçmesini ve patateslerinizin sağlıklı olabilmeleri için önemli. Patateslerinizi toprakta çürütmek istemeyiz değil mi? 😉

Eğer bu işi bahçemizde yapacaksak saksının altını tamamen çıkarıp kabınızı toprağın üzerine de koyabiliriz, bu da alttaki bahçe toprağı drenaj işlemini mükemmel şekilde gerçekleştireceğinden güzel bir alternatif olabilir.

patates-tuhumlari

2. Yetiştireceğiniz türü seçip patateslerinizi ekin

Patates tohumlarını (yumru kök şeklindedirler) yetişme zamanlarında satan yerlerden edinebilirsiniz. Ancak bunları doğrudan toprağınızı ekmeyin. Önce yumurta kartonlarında filizlendirip sonra toprağa ekmeniz daha doğru olacaktır. Tomurcukları yukarı bakacak şekilde yerleştirmeyi unutmayın. Bu tohumları serin ve doğrudan güneş ışığı almayan bir odada filizlendirebilirsiniz.

Saksınızın alt kısmını 10-15 cm kadar gevşek bitki toprağıyla (ya da karışımla) doldurun. Bu gevşeklik köklerin topraktaki nemi tutabilmelerini sağlayacak.  Ardından patateslerinizi aralarında belli miktar boşluk kalacak şekilde toprağa dizin. Eğer yumru tohum kullanmayacaksanız bu noktada patates ekmek için tek yapacağınız seçtiğiniz patatesinizden 3-4 cm’lik etli kabuklu parçalar kesip toprağa yerleştirmek olacaktır. Bu kadar basit! Bunların üzerine de yine 10-15 cm kadar toprağı gevşekçe serperek örtün.

Toprağı elimizle bastırmak yerine, sıkılaşması için üzerine can suyunu veriyoruz. Bu kontada yeteri miktarda can suyu verip bırakıyoruz. Dikkat edilecek nokta, aşırı sulamaktan kaçınmak!

patatesler-yapraklaniyor

3. Biraz daha toprak ilave edin

Patateslerimiz yapraklanıp 20-25 cm yüksekliğe eriştiklerinde, toprak üzerindeki gövdelerinin yarısı veya üçte birine kadarki kısımlarını kaplayacak kadar gevşek toprak ilave edin.

Bu işlemi yaprakların gelişmelerine izin verecek kadar ara verip tekrar edin.

hasat-zamani

4. Hasat zamanı

İlk ekimimizden 2.5 ay kadar sonra veya yapraklar arasında paratesinizin çiçeklerini göreceksiniz, bu çiçekler sarardığında, toprak altındaki patatesleriniz hasada hazır demektir. Üst toprağı elinizle dikkatle kazın ve en üst tabakayı inceleyin. Eğer gerçekten patatesler olmuşsa saksınızı tepetaklak edip hasadınızı inceleyebilirsiniz.

patates-bitkisi sotelenmis-baharatli-patatesler sotelenmis-patatesler

 

Bugün 1, toplam 125.639 defa okundu.
avatar

Kamp Keyfi

Kamp Keyfi’nde öncelikli amacımız kampçılık ve doğada yaşam konularında bilgi, beceri edinme ve önerilerimizle okurlarımıza aradıkları ve ihtiyaç duydukları her şeyi tek bir noktada vermektir.

Okurlarımızın da Kamp ve gezilerinde bizim kadar keyif almaları için bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmak, önerilerde bulunmak ve sorularınızı yanıtlayan açıklayıcı yazılar hazırlamaksa bir diğer amacımız.

19 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın

  • Merhaba, peki yumurta kartonunda nasıl çimlendirme yapılıyor bu konuda bilgi verebilir misiniz?

    • Çok basit hazır kompost veya torf toprağını yumurta keplerine karton seviyesini fazla aşmamak kaydi ile doldurun 30 adetlik fideleme viyolü elde edersiniz elinizde tohum veya çimlenmis patatesiniz var ise çimlenmis patatesi kesin patateslerin viyollere sığabilecek küçük lükte olması şart . O yüzden tohum ekmek daha mantıklı olur . Camsil fıskiyenzde dinlemiş su ile toprağı ıslatmaniz yeterli olur mümkün olur ise üzerini şeffaf poşet ile kapatın . Bir kaç hava deliği açın daha hızlı çimlenme olucaktir . Yeşerme başladığında poşeti kaldırın . Sulama poşet altında iken yapılmaz . Aşırı su çürümeye neden olur . Filizler gelişme gösterdikten sonra makas ile kepi kesin her fideyi geniş saksınıza aktarın . Tekrar can suyu verin . Hepsi bu .. saygılar

  • Hazır satılan torf toprak kullanabilir miyiz?Herhangi gübreleme işlemine gerek yok mu?Hasat sonrası toprağı yeniden kullanmak mümkün mü?

    • Hepsi mümkün. Hatta Gübreli ve gübresiz olarak, tekrar tekrar kullanarak torflu veya torfsuz toprakla denemeler yaparak kendi “en verimli” formulünüzü de bulabilirsiniz 🙂

  • Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Patatesler büyüdükçe dibini doldurarak daha fazla yumru oluşmasını mı sağlıyoruz? Ne kadar çok doldurursak o kadar çok patates mi olur? Şimdiden vereceğiniz cevap için teşekkürler.

    • Parça bir yana bildiğin patatesin kabuğunu ektim gene oldu Sadece üzerinde ufak filiz tomurcuk ları olduysa kısa süreli çıkım oluyo kabuğun üzerinde filiz emaresi yoksa gene oluyo ama toprakta filizlenmesi baya zaman alıyo

  • Soyup yemek yaptığımız kabukları bile ekip değerlendiriyorum kabuk ekiyorum gene çıkıyo hemde bir sürü patates cıkiyo

  • Saksıda patates yetiştirmek için nasıl toprak kullanılmalı ? Çiçek toprağı yeterlimi verimi arttırmak için içine başka bir şey karıştırmalımıyız ?

  • Tatlı patates diye tabir edilen, Türkiye’de çok bilinmeyen, patates türünü yetiştirmek istiyorum. Bu makalede tarif edilen adımların aynısını yapmam yeterli midir?