Genel Bilgiler

Kamp Çadırı Kılavuzu

Gittiği kamplarda çadırının içinden dışarının fotoğraflarıyla internette meşhur olan Cort Müller “Çadırdan çıkarak başladığım ve müthiş geçmeyen tek bir günüm bile olmadı” demiş. O zaman gelin şimdi de Kamp çadırı nedir, Kamp çadırı nasıl kullanılır, yer seçiminde nelere dikkat etmeli, çadırın bakım ve onarımı nasıl yapılır gibi konulara bir göz atalım.

Çadır Kullanımı

Çadırlar genel olarak ikiye ayrılırlar: tek katlı ve çift katlı çadırlar. Tek katlı ve su geçirmeyen bir çadırın içindeki su buharı dışarı çıkamayıp içeriyi ıslatacağı için günümüzde kullanılan çadırların çoğu çift katlıdır. Tek katlı olan çadırlar Gore-tex veya benzeri nefes alabilen malzemelerden yapılmış çadırlardır. İçte nefes alabilen kumaştan ve kullanım alanını çevreleyen bir iç tente, dışta ise su geçirmeyen bir dış tente olacaktır. Dış tente su ve rüzgâr geçirmeyen bir kumaştan yapılmıştır ve yerin birkaç santimetre üstüne kadar gelir. Bu alttaki boşluk içerideki su buharının çıkması için gereklidir. Yağmurlu havalarda dış tentenin iç tarafındaki yoğunlaşma artacağından çadırın su geçirdiği sanılabilir. Kış aylarında çadırın iki katını da kullanmalısınız. Ancak sıcak bölgelerde iç çadır gerekmeyebilir.

kamp-cadiri-ic

Dış tente ve iç tente arasındaki hava boşluğunun korunması önemlidir. Eğer bu mesafe azsa ve içeriden biri iç tenteye değerse iç ve dış tente birbirine temas edebilir, bu da iç tentenin ıslanmasına sebep olabilir. Bu problem çadır kurulduğunda, iç ve dış tentelerin gergin durmasını sağlamakla önlenebilir.

  • Sadece dış çadırı kullanarak içeride daha fazla yer kazanılabilir.
  • Havalandırma yapmak önemli bir husustur.
  • Çok sert ya da kayalık zeminlerde çadır kazıkları hasar görebilir. Böyle zeminlerde çadır ipleri büyük kayalara bağlanabilir.

İç çadırla dış çadır arasında yalıtımı sağlayacak bir hava tabakası olmalıdır. İki katın birbirine değmemesine dikkat edilmelidir. Aksi halde iç çadırın duvarlarında terleme olur ve oluşan su damlacıkları uyku tulumunu ve diğer eşyaları ıslatır.

Çadırlar, erime ısıları çok düşük olan ve doğal olarak çok kolay yanabilen naylon bazlı kumaşlardan yapılırlar. Çıplak alevler, mutlaka çadırın herhangi bir yüzeyinden uzak tutulmalı, hatta tercihen çadır içerisinde yanıcı hiçbir şey kullanılmamalıdır. Kimi zaman, zorunlu olarak çadır içerisinde ocak kullanılır ancak kesinlikle tehlikelidir. Çadırda ocak kullanımının başka bir dezavantajı vardır ki, o da sürekli olarak ocak tarafından üretilen karbon monoksittir. Bu gaz renksiz, kokusuz, tatsızdır ve fark edilmesi zordur. En doğrusu, gerçekten zorunlu olmadıkça ve iyi bir havalandırma sağlamadıkça, yanıcı maddelerin çadır dışında kullanılmasıdır.

cadir-ici-duzeni

Çadır İçi Düzeni

  • Yiyecek ve giysiler torbalar içinde çadırın bir köşesinde olmalıdır.
  • Uyku tulumları havalandırılıp kaldırılmalıdır.
  • Çadır içinde yemek yapılacak ise ocağın altına alüminyum folyo konulmalı, dışarıda ise etrafı folyo ile kaplanmalıdır.
  • Çadır içinde yemek yapımı sırasında ısınacak malzeme bir kenara konmalıdır.
  • Çadırın içinde mum yakılmamalıdır.
  • Çadırı kurma işlemi bittikten sonra önce matlar serilir daha sonra çantalar boşaltılır.
  • Kazma, baton gibi aletler, karın gömmeyeceği biçimde belli bir yere koyulur. Eğer yere saplanacaksa bunların yıldırım tehlikesi oluşturacak bir yükselti meydana getirmemesine dikkat edilir.
  • Ayakkabılar dışarıda bırakılacaksa, bir torba içine konulmalıdır. Eğer içeriye alınacaksa, üzerindeki kar, çamur, su vs.yi temizlendikten sonra içeriye alınmalıdır.
  • Tulumların yatana kadar açılmaması daha uygundur.
  • Çadırın kapı kısmı sürekli boş bırakılmalıdır. Böylece herhangi bir tehlike anında kendinizi dışarıya atmanız kolaylaşacaktır.
  • Yiyecekler ve yemek malzemeleri bir arada belli bir yerde tutulmalıdır.
  • Çadır içinde yemek yenileceğinde ortaya geçirimsiz bir örtü serildikten sonra ve kolay erişilebilecek bir yerde bolca kağıt havlu ya da tuvalet kağıdı bulundurun.
  • Giyecekler çadırın yan taraflarına koyulduğu takdirde ıslanır. Bu nedenle mümkün olduğu kadar naylon torbalar içinde muhafaza edilmelidir.

cadir-yeri-secimi

Çadır Yeri Seçimi

  1. Ulaşım yoluna yakın olmalıdır.
  2. Tehlikeli yerlerden uzak olmalıdır. (uçurum, yar, bataklık, açık kuyu, trafo, yüksek gerilim hattı, askeri atış alanı gibi.)
  3. Su temini kolay olmalı.
  4. Acil durumlarda hastayı en seri şekilde tedavi merkezine ulaştıracak imkana sahip olmalıdır.
  5. Çok gölge veya çok güneşli olmamalı, sert rüzgarlara kapalı olmalı.
  6. Çalışmalara elverişli olmalı.
  7. Çok kalabalık ve gürültülü olmamalı.
  8. Yırtıcı hayvan tehlikesi olmamalı.
  9. Köy, kasaba ve şehir içinde olmamalı.
  10. Ekonomik açıdan pahalı olmayan ve ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikte alış veriş merkezlerine yakın olmalıdır.
  11. Gece gündüz arasında büyük isi farkı olmamalı, nem oranı düşük, taban suyu yüksek olmalıdır.
  12. Kara yoluna çok yakın olmamalıdır.
  13. Yamaç ve bayır olmamalıdır.
  14. Bahçe ve tarla kenarı olmamalıdır.
  15. Yağmurlu havalarda sel tehlikesi yaratmayacak, kamptakilerin rahat hareket edebilecekleri bir alan olmalıdır.

cadirin-araziye-uygunlugu

Araziye Uygunluk

Çadırın kurulduğu arazi çadırın performansını etkileyen unsurlardan biridir. Bazı çadırlarda dış tentenin gerginliğini sağlamak ve çadırın ayakta durabilmesi için kazıkların belirli aralıklarla çakılmış olması gerekmektedir (üçgen çadırlar). Çadırı kurabilmek ve dış tenteyi gerginleştirebilmek için bu kazıkların tam olarak doğru yere çakılması gerekir ki taşlık bir arazide bu mümkün olmayacaktır. Gergi iplerinin tam olarak belli bir yere yerleştirilmesi gerekmediğinden, gerginliğini bunlarla sağlayan çadırlar daha bozuk arazilere kurulabilirler. Dağlarda çadırımızı yerin eğimine ve durumuna göre kurmamız gerekeceğinden çadırı rüzgâra karşı en dirençli olacağı pozisyonda kurabilmek mümkün olmayabilir. Çadırı kazıklarla sabitleyebilmek çok zor olabileceğinden çadırımızın kendi başına ayakta durabilmesi gerekir. Bu yüzden dağ çadırları her yönden gelebilecek rüzgârlara karşı dayanıklı olmalıdırlar.

cadir_ve_ayi

Çadır Bakımı ve Onarımı

  • Çadırı kaldırmadan önce tamamen kuru olduğundan emin olun.
  • Kuru çadır, hem daha hafiftir, hem de kumaşının küflenip çürümemesi için gereklidir.
  • Çadırınızı daha hızlı kurutmak, ya da sadece dış veya iç katı temizlemek istiyorsanız, iç çadır ve tenteyi birleştiren geçmeleri açarak 2 katı farklı işlemlerden geçirebilirsiniz.
  • Çadırı uzun süre kızgın güneşin altında bırakmamaya ve çok sıcak durumda toplamamaya özen gösterin.
  • Çadırın lastik parçaları aşırı sıcaklıkta eriyip çadıra zarar verebilir.
  • Çadırın parçalarını düzenli olarak kontrol edin ve gerektiği zaman tamir edin.
  • Çadırınızı toplarken, çubukları tente üzerindeki kanallardan çekerek değil, karşı taraftan iterek çıkarmanız gerekir. Aksi takdirde çubuklar birbirinden ayrılacak ve iş zorlaşacaktır. Çubuklarınızı orta noktadan, 2 uca doğru giderek katlamaya başlayın. Bu yöntem, çubukların içerisinde kullanılan elastik malzemenin deformasyonunu en aza indiren yöntemdir.
  • Çadırı kaldırmadan önce temiz suyla yıkayıp durulayın. Torbasına koymadan önce asarak kurutun.
  • Çadırları ıslak olarak uzun süre saklamak kumaşın su geçirmez kaplamasının yıpranmasına ve küflenmesine sebep olacağından faaliyetlerden sonra çadırınızı mutlaka kurutmalısınız. Bunu yapmak için çadırı kurmak en iyi yoldur.
  • Çadırın dış tentesi güneşin UV ışınlarından etkilenen bir yapıda olduğundan direk güneş altında uzun süreli kurulu bırakmamaya dikkat etmelisiniz.
  • Çadırınızı kurarken zemin üzerindeki taş, çalı, dal gibi sivri cisimleri temizlemek hem gece daha rahat uyumanızı sağlayacak hem de çadırınızın tabanının ömrünü uzatacaktır.
  • Çadırınızı yıkamanız gerekirse deterjan kullanmayın. Deterjan çadırınızın su geçirmezliğine zarar verecektir. Çadırı yıkamak için bir sünger ve su kullanın.
  • Çadırınızı her faaliyet öncesi gözden geçirmeniz sorunsuz bir faaliyet çıkarmanız açısından yararlı olacaktır.
  • Çadırınızın en doğru bakımı için kullanma kılavuzunu okuyunuz.

Dikkat: Çadırı sökerken kazık ve ipleri kaybetmemeye dikkat edin. Ayrıca sökme işlemi sırasında çadırın diğer parçalarına da zarar vermemeye dikkat etmelisiniz. Yine de eğer çadır zarar görürse kaldırmadan önce mutlaka tamir etmelisiniz.

 

Bugün 1, toplam 32.307 defa okundu.
avatar

Kamp Keyfi

Kamp Keyfi’nde öncelikli amacımız kampçılık ve doğada yaşam konularında bilgi, beceri edinme ve önerilerimizle okurlarımıza aradıkları ve ihtiyaç duydukları her şeyi tek bir noktada vermektir.

Okurlarımızın da Kamp ve gezilerinde bizim kadar keyif almaları için bilgi ve tecrübelerimizi paylaşmak, önerilerde bulunmak ve sorularınızı yanıtlayan açıklayıcı yazılar hazırlamaksa bir diğer amacımız.

2 Yorum

Yorum yazmak için tıklayın